YOT

Aanbod » Projecten

 
 
 een denkproces
rond een nieuwe invulling van de Magdalenakerk
waarbij het maatschappelijk gebruik
en de spirituele traditie
elkaar versterken
 
 
 
 
Wat doen we in de toekomst met de vele (vaak leegstaande) religieuze gebouwen? De meest voorgestelde oplossing is een volledige of gedeeltelijke herbestemming. 
 
MAGDA kiest voor een andere insteek: een herwaardering van het kerkgebouw tot een plaats waar het heilige én het wereldse verbonden worden. En dit zonder de kerk te ontwijden of een strikt ruimtelijke scheiding te maken in het kerkgebouw voor de verschillende functies. 
 
MAGDA laat zich niet vangen in zwart-witdenken en vermijdt de illusie van een vaste identiteit. Geen of-of-discours, maar én-én. Én maatschappelijk én spiritueel. Én plek voor de eredienst én asielplek.
 
Hiervoor werkt MAGDA samen met reële partners die de verschillende actoren in de stad vertegenwoordigen: de burgers, de sociale en culturele sector, de overheid...

 

MAGDA durft, MAGDA verbindt, MAGDA behoedt wat heilig is, MAGDA is piloot. Lees hier de krachtlijnen van MAGDA 

 

Magda blikt terug op 2016:

Voor MAGDA was 2016 een druk en bewogen jaar, lees hier haar conclusies over het afgelopen jaar en haar plannen voor 2017.

 

MAGDA's agenda:  

 

Zondag 18 september van 14 tot 17 uur: MAGDA laat de auto aan de kant tijdens AUTOLOZE ZONDAG. Maak kennis met het open kerkgebouw, krijg doorlopend uitleg van MAGDA. Of kom pannenkoeken eten in de tuin van In de Nieuwe Pastorie.

 

Zaterdag 2 juli van 14 tot 17 uur: MAGDA ontvangt VAMA VECHE in de Magdalenakerk

14u: MAGDA heet je welkom
15u30: start yogasessie in de Magdalenakerk
17u30: toekomsttafelssessie met de Toekomst van Brugge

 

MAGDA zomert van zaterdag 25 juni t.e.m. vrijdag 30 september: we tonen je de ontwerpen van de studenten én de voorstellen van ontwerpbureau tc-plus voor de Magdalenakerk. Welke toekomst zie jij voor de kerk? Denk met ons mee. Dagelijks vrij toegankelijk van 10 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur, uitgezonderd zondagvoormiddag en tijdens vieringen.

 

Op zaterdag 25 juni om 11 uur opent MAGDA haar zomerexpo waarop alle ontwerpen van de studenten te zien zullen zijn. Iedereen is van harte welkom!

 

Op dinsdag 12 april organiseerde MAGDA een inspiratienamiddag. Diverse organisaties die actief zijn rond de zorg voor religieus erfgoed werden uitgenodig om kennis te maken met het project en in dialoog te treden rond kerkherwaardering. Bekijk hier de presentaties en de inzichten van deze dag.

 

Op 16 februari schoot MAGDA uit de startblokken met een geslaagde partneravond. De toespraak van coördinator Koen Dekorte vind je hier.

 

De Magdalenakerk werd op 12 januari verkozen tot een van de negen toekomstplekken van de stad Brugge. Een gedroomde start van 2016. Bedankt voor alle steun en stemmen! Ontdek hier de andere toekomstplekken van de stad. 

 

MAGDA in de pers en andere publicaties:

MAGDA's perstekst kan je hier lezen

12/2016: Nieuw leven in kerk en klooster - artikel in Markant magazine 

 

01/07/2016: Ontmoeting staat centraal - artikel in het Brugsch Handelsblad n.a.v. de expo 'MAGDA zomert'

23/06/2016: Iedereen wil plekje in de Magdalenakerk - artikel in Het Laatste Nieuws n.a.v. de expo 'MAGDA zomert'

22/01/2016: Magdalenakerk gepromoveerd tot toekomstplek van Brugge - op Kerknet

14/01/2016: Koffiebar en/of internetcafé in Brugse kerk - reportage van Focus|WTV over MAGDA en de andere toekomstplekken van de stad Brugge


 

 Volg de avonturen van MAGDA ook via de blog en de Facebookpagina

  

MAGDA is een initiatief van YOT en de Kerkfabriek H.Magdalena
i.s.m. Bisdom Brugge, De toekomst van Brugge, CRKC (Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur), KU Leuven, ontwerpbureau tc-plus, Erfgoedcel Brugge en diverse partners