YOT

Aanbod » Evenementen » 2007 » ZIN IN BEELD

De restauratie van de glasramen creëert in de verduisterde Magdalenakerk ruimte voor het filmbeeld als het spiritueel glasraam van deze tijd. De film ‘Stalker’ van Andrei Tarkovsky gaat in dialoog met het schilderij ‘Stalking hiëronymus’ van Hans Vandekerkchove. Dit schilderij is geïnspireerd op de film.

De Rus Andrei Tarkovsky geldt als één van de belangrijkste Europese cineasten. In de vertoonde filmfragmenten op het centrale scherm zien we de zoektocht van twee mensen, vergezeld door de gids ‘stalker’, in een ‘verboden zone’. Centraal in deze zone staat ‘de kamer van het verlangen’. De kerkbezoeker wordt uitgedaagd om in de zone van het kerkgebouw een gelijkaardige zoektocht te ondernemen. Wie is daarbij onze gids ? En wat zoeken we ? Het symboolvlak in de kerk weerspiegelt een stuk onvruchtbare realiteit van onze samenleving. Een kerkgebouw kan maar een ‘zone van zin’ zijn als ze deze realiteit niet ontkent maar juist vanuit een realistische blik dit gegeven ook binnenbrengt in het gebouw.

Toch straalt dit project ook hoop en het vertrouwen uit, tastbaar in een interactiemoment waarin men keuzes maakt en een weg aflegt. De bezoeker in de Magdalenakerk wordt deze zomer uitgenodigd om stil te staan bij de gidsen in eigen leven: een spirituele beleving met de voeten op de grond.

 

De handleiding voor de bezoeker