In de zomer van 2014 werkt YOT samen met scenograaf Geert Peymen in de Brugse Magdalenakerk aan een alternatief monument in de rij herdenkingen en tentoonstellingen gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. Het moNUment. Levend monument voor de toekomstige doden legt de nadruk op de toekomstige oorlogsslachtoffers en hoe we dit NU kunnen voorkomen. Daarom staat in dit monument het menselijk contact centraal, omdat we geloven dat menselijk contact, het aankijken, oorlog kan vermijden.

HANDLEIDINGEN [VISITOR GUIDE] in de kerk beschikbaar voor de bezoekers: Nederlands   English   Français   Deutsch   Espagnol

EEN LEVEND MONUMENT VOOR DE TOEKOMSTIGE DODEN? 

De Bijbelse spiritualiteit nodigt ons uit om te kijken naar het NU en naar de toekomst in plaats van de grafcultuur en het verleden te beklemtonen. De gekruisigde werd begraven, maar na drie dagen was zijn graf leeg.

Daarom geen monument voor de overledenen van de voorbije oorlogen, maar voor acht toekomstige oorlogsslachtoffers. Naar buiten, de oorlog, die mensen in hun kwetsbaarheid pakt en tot kanonnenvlees herleidt. Op de meest vreselijke manier met chemische wapens, in 14 – 18, in Syrië 2014. Naar binnen, de mens in zijn naaktheid, van de medische keuring van rekruten of de schaamte die je ervoer bij de medische onderzoeken op school. Lees hun tattoos aandachtig. Als we NU niets ondernemen, zullen zij sterven in een oorlog om water, privacy of het behoud van de natuur.

Om te voorkomen dat dit ooit realiteit wordt, brengen we ook het NU, het leven, in het monument. Ieder uur dat het moNUment te bezoeken is, zal je ook een levend persoon in het moNUment aantreffen, 577 mensen in totaal. Spreek hen gerust aan, stel hen een vraag, of geniet in stilte van elkaars aanwezigheid. 

Indien er bij uitzondering niemand aanwezig is, nodigen we je uit om zelf plaats te nemen en zo 1 van de 577 te worden.

Met de aanwezigheid van een levend persoon, leggen we de nadruk op het heden, op het aankijken en de kracht van de blik, drager van “gij zult niet doden” (Levinas, joodse filosoof). De installatie in de kerk zal zo een work in progress zijn. Niet een kijkstuk, maar een werkstuk. En jouw aanwezigheid helpt dit te realiseren.

'Het moNUment'

is te bezoeken in de H.-Magdalenakerk te Brugge
van 5 juli t.e.m. 30 september 2014
elke dag van 10 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur; niet op zondagochtend
vrije toegang

Met steun van de Dienst Cultuur, Stad Brugge