In de zomer van 2007 brengen we in de Magdalenakerk twee kunstwerken samen die met elkaar in dialoog gaan.

Van Hans Vandekerckhove loopt momenteel een tentoonstelling in het SMAK in Gent, maar zijn schilderij ‘Stalking Hiëronymus’ vindt u in de Magdalenakerk.  De schilder liet zich bij dit werk inspireren door de film ‘Stalker’ van Tarkovsky. 

De restauratie van de glasramen creëert in de verduisterde Magdalenakerk ruimte voor het filmbeeld als het spiritueel glasraam van deze tijd.  De Rus Andrei Tarkovsky geldt als één van de belangrijkste Europese filmmakers.  In de vertoonde filmfragmenten uit ‘Stalker’ zien we op het centrale scherm in de kerk de zoektocht van een wetenschapper en een schrijver, vergezeld door de gids ‘stalker’, in een ‘verboden zone’.  Centraal in deze zone staat ‘de kamer van het verlangen’. De kerkbezoeker wordt uitgedaagd om in de zone van het kerkgebouw een gelijkaardige zoektocht te ondernemen. Wie is daarbij onze gids ? En wat zoeken we ?

Het symboolvlak in de kerk weerspiegelt een stuk onvruchtbare realiteit van onze samenleving. Een kerkgebouw kan maar een ‘zone van zin’ zijn als ze deze realiteit niet ontkent maar juist vanuit een realistische blik dit gegeven ook binnenbrengt in het gebouw.

Toch overheerst in dit project de hoop en het vertrouwen. Maar het gaat over een hoop en een vertrouwen waar je iets moet voor doen.  Een weg afleggen en keuzes maken zijn daarbij essentieel. 

‘Zin in beeld’ is een spirituele beleving met de voeten op de grond.

Bekijk de handleiding