Heiko Miskotte was een Nederlandse Bijbeltheoloog die actief was voor, tijdens en na Wereldoorlog II. Deze oorlog tekende zijn leven en denken. In 1956 schreef hij het bekende boek: Als de goden zwijgen. Als de goden die het tijdens de oorlog (nazisme) voor het zeggen hadden of na de oorlog voor het zeggen hebben (nihilisme) zwijgen, is er een kans dat we iets gaan vernemen van het spreken van de Onnoembare.
Marc Van de Voorde en Jean Bastiaens gaan met elkaar in gesprek.
Over de sprekers
Mark Van de Voorde (1947) is publicist en opiniemaker. Hij was hoofdredacteur van Kerk&Leven en daarna raadgever-speechschrijver van Yves Leterme en Herman Van Rompuy. Hij schreef een tiental boeken en publiceert in vrtnws (nieuwssite vrt), knack.be, kerknet en diverse Vlaamse en Nederlandse kranten en tijdschriften. Thema's: de raakvlakken tussen geloof, cultuur en politiek.
Jean Bastiaens (1957) is diaken in het bisdom Antwerpen, maar momenteel werkzaam als directeur van de Bijbeldienst Bisdom Brugge & Bijbelhuis Zevenkerken. Hij is nieuwtestamenticus en doctoreerde op een proefschrift over interpretaties van Jesaja 53 in het Nieuwe Testament. Hij geeft les aan de Theologische Academie te Brugge.
Praktisch
Deelnameprijs: 8 eur (tekstmateriaal en drankje inbegrepen). Betaling cash ter plaatse.
Locatie: Heilige Magdalenakerk, Schaarstraat z/n, 8000 Brugge
Inschrijven is gewenst via de inschrijfmodule hieronder.
Over het Babelatelier
De Bijbel behoort tot de meest invloedrijke en verspreide boeken van de menselijke beschaving. Voor mensen van vandaag kan het Bijbelse geloofsverhaal een waardevolle inspiratiebron zijn bij de zoektocht naar een zinvol en gedragen leven. De Bijbel houdt een spiegel voor, daagt uit, biedt wijsheid en inzicht, schenkt troost, hoop en liefde.
Er is Babelse spraakverwarring over de Bijbel. In het Bab[b]elatelier gaan we met elkaar aan de babbel, in dialoog en ontstoffen we zo de oude grondteksten. Om onze eigen denkkaders en patronen te doorbreken. Om helderder te zien, anders te horen, iets nieuws te ervaren. Het atelier is een werkplek waar we ons denken, voelen en doen samenleggen.