Presentatienota

AGORA is een conviviaal project in het kerkgebouw van de Heilige Magdalenakerk te Brugge met als voornaamste hoekstenen ‘weefsel van menselijkheid’, ‘beeldend denken als zingeving’, ‘herwaardering van een religieuze ruimte met respect voor de overgeleverde identiteit’ en ‘ruimtelijk weefsel voor ontmoeting, creatie en contemplatie’.

Lees de volledige presentatienota

Het kerkgebouw, weefsel van zingeving

Het hoofddoel is de organisatie van een meerlagig event in het feminiene kerkgebouw. Het event stimuleert de persoonlijke betrokkenheid van de bezoekers van alle leeftijden, van zowel de omwonenden als de toeristen.

Het gebeuren zelf evolueert tijdens de duur van het event. Het omvat een tijdelijke tentoonstelling van hedendaagse feminiene kunst en een waaier van kleinschalige, maar unieke voorstellingen. Hierdoor transformeert de kerkruimte in een zone van ontmoeting, beleving, creatie en contemplatie.

Het hele gebeuren wordt gedocumenteerd in een publicatie waarin het event dient als inspirerend model voor de creatie van zones van zin in kerkgebouwen zodat die een nieuwe toekomst kunnen krijgen als generator van humaniserende stedelijkheid.

Agora

De naam agora verwijst naar het eerste democratische model van samenleving in de oud-Griekse stad Athene en verbindt die oude en blijvende betekenis met de feminiene oerbetekenis van de gotiek en de neogotiek.

In neogotische Heilige Magdalenakerk komen beide betekenissen samen waardoor er een open huis ontstaat waar mensen kunnen bijdragen tot zingeving en humanisering.