Restauratie

De restauratie van de Magdalenakerk gebeurt in fasen: De eerste fase van de restauratie (glasramen, 2007) en de tweede fase (dakwerken en goten, 2014) zijn reeds voltooid. De derde fase (technieken) is ingediend bij de Vlaamse overheid. In het najaar 2017 bemerkten voorbijgangers vallende leien van de toren. Inspectie van de toren maakte duidelijk dat we om veiligheidsredenen dit dossier prioritair moeten behandelen.

Beluister het radiofragment over de restauratiepremie voor de Magdalenakerk.

 

Fase 1 - restauratie glasramen

Voor de feestelijke inhuldiging van de gerestaureerde glasramen realiseerde een werkgroep een tentoonstelling over de betekenis van de afbeeldingen op de glasramen.

Een volledige CD met uitleg over alle 16 glasramen is op vraag beschikbaar aan een kleine bijdrage.

Fase 2 - metselwerken, daken en zolders

In 2014 werden de daken van nieuwe leien voorzien en werd het houtwerk van de zoldering hersteld.

Tussendoor - het plafond

In de winter van 2016 - 2017 werd de oude beige verflaag, die al sinds 30 jaar vanop 17 meter hoogte naar beneden bladert, afgehaald.

Wat blijkt: onder de blauwe verflaag zijn neogotische, florale motieven zichtbaar. Daarom werd geen nieuwe verflaag aangebracht. Bij de definitieve restauratie zal beslist worden of deze motieven blootgelegd zullen worden.

De Heilige Magdalenakerk was vroeger volledig in pastelkleuren geschilderd. Sinds kort is één van die kleuren terug zichtbaar.

Fase 3 - Toren

Het dossier is in 2020 ingediend en wordt ondezocht door de erfgoedconsulenten.