Virtuele rondleiding

Brugge culturele hoofdstad 2002 werd aangewend om een pilootproject in de kerk op te starten die de denkoefening maakte over hoe men een kerkgebouw kan herwaarderen tot een plaats voor spiritualiteitsbeleving voor een brede groep van mensen.

Het project kreeg de naam ‘YOT’ en kan gezien worden als een geslaagd experiment rond ruimte, mens en religie. Voor de herinrichting van de kerk werd architectenbureau TCCT onder de arm genomen die de kerk omvormde tot een polyvalente spirituele ruimte die gelovigen aanzet om hun geloof op een hedendaagse en persoonlijke manier te beleven. Na 22 jaar is YOT uitgegroeid tot een waar referentieproject.

Nieuw portaal

In 2023 werd het portaal van de H. Magdalenakerk totaal gerenoveerd. In de zware houten ingangspoort zitten nu bronzen spiegels verwerkt. De spiegels zetten letterlijk en figuurlijk aan tot reflectie. Het portaal zelf verrast met een spiegelend wateroppervlak als plafond, een bijzondere verlichting, een installatie met 12 intrigerende woorden in diverse talen (én een woord in braille). Eén van de 12 woorden is serendipity: we hopen dat je in deze kerk iets vindt waar je niet naar op zoek was.

Meer weten? 
Foto's: © Johan Rosseel

YOT-installatie

YOT wil beweging brengen op het domein van zingeving en spiritualiteit. Deze kerk is een belevingsruimte met een schommel, een koffiebar, ingerichte koorruimte,... En toont dat het interieur van een kerk, met respect voor traditie en gebouw, meer mogelijkheden biedt.

Dit is geen kijkkerk maar een doe-kerk, waar vierende mensen ontdekkingen doen. YOT werkt elke zomer met een interactief thema. Daarnaast is elk gastinitiatief hier welkom van groepen, bewegingen, gelegenheidssamenkomsten e.a. o creatief, liturgisch, bijbels of anders te vieren. Extra aankleiding en versiering zijn mogelijk.

Mariakapel


De mariakapel is een voorbeeld van wat YOT wil en doet.

Hedendaagse kunstenaars gaan in gesprek met de traditionele icoon van O-L-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Jan De Wachter schilderde een "Moeder van de Tederheid".

Geert Bisschop beeldt het thema van "Maria Boodschap" uit in de lichtinstallatie die "ja" zegt.

Schommel

Hier mag je het nog eens doen: schommelen. In deze kerk. Op een schommel van volwassen formaat. Je kindertijd herbeleven. Immers: “Aan wie zijn als kinderen, is het Rijk Gods.” (Marcus 10,14)

Meer info

Tantalus

Recent ontving de Magdalenakerk twee monumentale kunstwerken. Beide werken zijn van de hand van de Brugse kunstenaar Piet Peere. Het gaat om tantalusfiguren uit de Griekse mythologie. Wat doen die figuren in een kerk?

Wat ervaren de mensen bij dit beeld? En verandert de betekenis van het kerkgebouw door de aanwezigheid van Tantalus?

Meer info 

Het Tantalusproject kwam tot stand met steun van de stad Brugge.

Kader


Een open venster scheidt het schip ruimtelijk van het koor.

Elk kerkgebouw biedt een venster op het sacrale en op het wereldse.
Van beide zijden laat het "de overkant" zien.

Het symbolisch venster is ook functioneel, het bevat een (neerlaatbaar) projectiescherm dat aan beide zijden bruikbaar is voor de weergave van tekst en/of beeld.

Sinds 2023 is er een lichtinstallatie toegevoegd met de woordspeling 'KOM PASSIE'. Meer weten? 

O-wand


O staat voor de uitroep van verwondering en is de initiaal van oorsprong en overgave.

Hier wordt de herinnering bewaard aan hen die hier in geloof begonnen zijn, de gedoopten met hun aardse bestaan, de overledenen met hun eeuwig leven.

Madeleine's koffiebar

In Madeleine's koffiebar kan je genieten van een lekkere kop koffie, chocomelk, thee,... Verbinding en ontmoeting, daar wil Magda's koffiebar toe bijdragen. Open wanneer de kerk open is

Vlinder-fauteuils

De vroegere bidbanken in de doopkapel hebben we vervangen door de vlinder-fauteuils. In het beeld van de vlinder vindt YOT een hedendaagse hervertaling van het christelijk verrijzenisgeloof. 

Meer info