Deze zomer presenteert YOT in Madeleine in Brugge het werk van kunstenaar Stijn D'Hondt in het zomerproject 'Pulse of Unity - het hart verbindt'. D'Hondt vangt de poëzie van hartslagen met behulp van geavanceerde technologie en een vingersensor. Met deze hartslagen creëert hij utopische werelden waarin deze elkaar vinden en verbinden.

Naast deze intrigerende beelden en verhalen vind je in de kerk een interactieve installatie waarbij jij samen met een ander (bekend of onbekend) jullie hartslag kunnen verbinden. Vervolgens worden deze hartslagen vertaald in een kleurrijk beeld op groot scherm.

In de rand van deze tentoonstelling gaat YOT dieper in op de betekenis van het hart binnen het christendom en spiritualiteit. (zie Madeleines databank)

Herinner je je nog de populaire Heilige Hartcultus? Wist je dat 'het hart' verkeerd vertaald is in de Bijbel? Waar zien we het hart werkzaam in de actualiteit? En welke plek krijgt het hart binnen spiritualiteit? 

Van hart(e) welkom!

© foto van Johan Rosseel

Stijn D'Hondt zet hartslagen om in kunst

Kunstenaar Stijn D’Hondt laat zich in ‘Pulse of Unity’ inspireren door de hartslag, een universeel symbool van leven en liefde. Hij verloor op jonge leeftijd zijn moeder aan kanker. Dat verlies bracht hem tot een innerlijke zoektocht waarin leven en dood, rouw, liefde en het hart een hoofdrol spelen.

Hoe klopt een hart dat overstroomt van liefde? Hoe klopt een hart dat zich onrechtvaardig behandeld voelt? Hoe klopt een bang hart? En hoe klopt datzelfde hart wanneer het zich verbonden voelt met vele anderen?

De inspiratie voor het hart bracht Stijn D’Hondt ertoe om met mensen van over de hele wereld in gesprek te gaan. Terwijl hij luistert naar hun verhalen, legt hij ondertussen hun hartslagen vast via cardiogrammen. Deze golvende curven vertaalt hij in composities, schilderijen, installaties en digitale kunst.

De kunstwerken raken het hart aan van onze wereld

In 'Pulse of Unity' zien we verschillende zwevende utopische planeten. Elke planeet belicht verschillen die de mensheid zowel scheiden als verenigen. Zijn creaties verbeelden een wereld in balans, ondanks de verschillen en tegenstellingen. Zo zien we een planeet die de hartslagen van mensen in conflictgebieden verbeeldt en ze met elkaar verzoent. Een andere planeet vermengt de hartslagen van mensen met verschillende huidskleuren en zoekt naar eenheid in de sociale en culturele diversiteit.

'Pulse of Unity' nodigt je uit om je onder te dompelen in de complexe wereld waarin ook jij resoneert. De universele taal van de hartslag toont een verhaal van conflict én hoop. De installatie baant voor jou een weg in de zoektocht naar eenheid en verbondenheid.

Meer info over de kunstenaar

Stijn D’Hondt (1991) werd geboren in een klein stadje in België genaamd Anzegem en groeide op in de grootstad Gent. Op jonge leeftijd verloor hij zijn moeder aan borstkanker en op dat moment begon hij kunst te maken. Zijn fascinatie voor het menselijk leven - en de dood - groeide en hij begon zijn eigen visuele stijl hieromheen te ontwikkelen. Ook het herhaald voorkomen van hartziekten in zijn familie vormt de inspiratie om met de hartslag te werken als symbool om het leven te eren.
Stijn reisde de wereld rond en met zelfontwikkelde software legde hij de hartslagen vast van zichzelf en de mensen die hij op zijn reis ontmoette. Vervolgens transformeerde hij deze hartslagen in unieke universums. Zijn kunst kan worden gezien als speels, positief en kwetsbaar. 

Artbeats is de naam voor het kunstproject, waarin meesterwerken worden gecreëerd uit de poëzie van hartslagen.

Volg kunstenaar Stijn D'Hondt via instagram: @Artbeats_by_Stijn

Bekijk deze filmpjes om een beeld te krijgen van Stijn D'hondt, zijn proces en zijn unieke kunstwerken. 

https://www.youtube.com/watch?v=aJaoBMLmaP4
https://www.youtube.com/watch?v=qqaENhSVKDQ
https://www.youtube.com/watch?v=GkX0hn5m7K4&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=qK1tZIoaa9E

Praktisch

Het zomerproject loopt van 29 juni (opening om 11 uur) tot 30 september. 

De kerk is elke dag open van 13 tot 17 uur. 

met steun van

logo Stad Brugge

TIP: bezoek Madeleines zomerbar!

Bezoek aansluitend Madeleines zomerbar in de tuin van de pastorie. We serveren er lekkere koffie, thee, verfrissende drankjes en heerlijke taartjes. De groene bloemrijke tuin biedt rust. Ook voor kinderen is deze plek ideaal. We voorzien kinderspelen en de ommuurde tuin zorgt voor een veilige omgeving.

Elke dag open van 14 tot 18 uur van 1 juli tot 1 september.