Bewust zijn en openstaan voor het licht

Naar aanleiding van het meditatie event in de Magdalenakerk op 22 februari met Lama Lakshyong en het Babelatelier met filosoof en meditatiekenner Tom Hannes op 24 april is nu ook bij YOT de tijd rijp om regelmatig te mediteren. Met mensen van diverse achtergronden willen we wekelijks op donderdag samenkomen om de dag te beginnen met een eenvoudige meditatie in stilte.

persoonlijk helend

Uiteraard weten we dat onze vele binnenkomende gedachten en ervaringen een halt toeroepen, persoonlijk helend kan werken.

Meer en meer echter ervaren mensen vanuit verschillende al dan niet gelovige levensbeschouwingen dat het geregeld meditatief halt houden niet alleen je innerlijke vrede bewaart.

bemoediging in engagement

Het nodigt je ook uit om mensen open tegemoet te treden en met de grote wereldproblemen beter om te kunnen. Of het nu bijvoorbeeld de oorlog in de wereld, sociale onrechtvaardigheid of de klimaatproblematiek betreft, telkens opnieuw dreigt vandaag moedeloosheid de kop op te steken.

Samen mediteren werkt bemoedigend.

op donderdagmorgen om 8 uur

Tot de komende zomer alvast willen we daarom met al wie wil op donderdagochtend vooraleer de dagtaken tegemoet te gaan, samen een twintigtal minuten mediteren. Tot 7u55 kan je binnenstappen in de Nieuwe Pastorie (nr. 19 op het pleintje bij de Magdalenakerk). De meditatieplaats is op de eerste verdieping. Er is geen lift. Bij warmer weer mediteren we in de Magdalenakerk. We gaan de stilte in van 8u00 tot 8u20. Je hoeft geen ervaring met meditatie te hebben.

Je kan gerust een meditatiekussen meebrengen maar dat hoeft niet per se want rustig recht op een stoel zitten is reeds een goede houding om eraan te beginnen. Meditatiebankjes zijn beschikbaar. Het aanbod is gratis; er staat een mandje voor een vrije bijdrage in de algemene kosten.

alleen de stilte

We plannen geen nabespreking na de sessie. Alleen de stilte. Wie dat wenst kan nadien nog terecht in de keuken van de pastorie voor een kopje koffie of thee.

We starten op donderdagmorgen 27 april 2023. Vanaf dan elke donderdagmorgen. Voorlopig plannen we de laatste bijeenkomst op 22 juni 2023, daarna evalueren we en beslissen we of we verder doen.

meer info ? medewerkers gezocht

Wil je mee je schouders zetten onder dit initiatief of heb je nog vragen? Contacteer Henk Opdebeeck via henkopdebeeck@gmail.com en 0479 79 23 23 of spring eens binnen in de nieuwe pastorie (op het pleintje voor de Magdalenakerk, nr. 19) op dinsdag of donderdag.

We zijn nog op zoek naar mensen die wat willen helpen met de voorbereiding (klaarzetten van de ruimte om 7u45, wat opruimen nadien, leiden van de sessie, ...)

 

inspirerende literatuur

  • Peter De Graef,  Zitten. Rust vinden voor jezelf, voor je medemens, voor de wereld, Borgerhoff & Lamberigts, 2023
  • Tom Hannes, Een kleine meditatiegids, Polis, 2018
  • Yuval Harari, 21 lessen voor de 21ste eeuw, Thomas Rap, 2019
  • Paul Harris, De stille revolutie. 366 daglezingen van John Main over Christelijke meditatie, Carmelitana, 2003 (in herdruk onder de titel: 366 dagen mediteren met John Main)
  • Sam Harris, Het huidige moment. Spiritualiteit zonder religie, Nieuwezijds, 2014
  • Thich Nhat Hanh, Mindfulness. Voor een gelukkig leven, BBNC, 2010
  • Jonas Slaets, Adem. De essentie van meditatie, Yunus Publishing, 2014
  • Hendrik Opdebeeck, Zingeving in Ecologie, Pelckmans, 2019