“Al wat de mens zich als God voorstelt, is God niet”: zei de middeleeuwse Vlaamse mystica Hadewijch. 

Hiermee geeft Hadewijch te kennen dat elke voorstelling van God ook maar een voorstelling is die hoogstens verwijst naar de (beleefde) realiteit van God, zonder dat het die realiteit zelf is. Dit is veel meer dan een louter theoretische kwestie. 

Menig “gelovige “ (Christen, Moslim of Jood) is in de geschiedenis ter dood gebracht omwille van zijn (afwijkende) godsbeeld.

Wie, wat, waar en hoe is God voor ons?

In het babelatelier van dit werkjaar willen we inzoomen op onze godsbeelden. 

Wie, wat, waar en hoe is God voor ons? 

We nodigen (bekende en minder bekende) gastsprekers uit vanuit verschillende achtergronden (radiopresentator en dichter, auteur, lekenpredikant en pijnervaringsdeskundige, vertaler van het boek ‘God en de kunst van het vissen’,…) en stellen hen enkele vragen.

We doen dit in een open geest vanuit een welwillende nieuwsgierigheid. 

Hopelijk kunnen de vragen en antwoorden de aanwezige deelnemers aanzetten tot reflectie en dialoog over hun eigen godsbeelden.

Omdat het nu eenmaal babelatelier is, vragen we de gastsprekers om hun favoriete bijbeltekst (of andere tekst) mee te brengen die hun godsbeeld het dichtst benadert.

Verloop van de avond

  • Korte introductie
  • Interview met gastspreker
  • Een belevingsmoment - om ook het hart aan bod te laten
  • Pauze
  • Een groepsgesprek (al dan niet in kleinere groepjes)
  • Plenum

Gastspreker Bart Stouten - 27/3

Bart Stouten is dichter. Hij was jarenlang presentator bij KLARA, waar hij tot eind september 2021 met veel succes dagelijks het programma Klassiek Leeft presenteerde.

In al wat hij doet lijkt hij op zoek te zijn naar de diepere dimensie in het leven. Zijn bewuste nogal stoïcijnse levensstijl, zijn gedichten die hij schrijft vanuit een diep vertrouwen dat de woorden naar hem toekomen, zijn zoektocht naar de ultieme symbiose tussen muziek en woord, zijn passie voor filosofie,... 

Gastspreekster Sofie Verscheure - 17/4

Sofie Verscheure is een enthousiaste ondernemer. Sinds 1992 vertaalt ze haar passie voor mensen, woorden en verhalen in Symposion, de woordenwinkel.

Daarnaast is ze mede-initiatiefnemer van vzw YOT, een labo voor levensbeschouwing in en rond de Magdalenakerk in Brugge.

Ze is een creatieve denker en perspectiefontwikkelaar. Mensen inspireren, workshops geven en groepen begeleiden is echt haar ding. Ze volgt sinds 2010 maandelijks een atelier in Parijs bij de joods-franse filosoof Marc-Alain Ouaknin. In de geest van die joods-christelijke traditie houdt ze er van om associatief te denken, verhalen en ‘petites histoires’ met de nodige relativering door elkaar te weven.

Gastspreker Tom Hannes - 24/4

 "Sinds 1996 beoefen ik het zenboeddhisme intensief.
 Voortdurend heb ik ernaar getracht mijn boeddhistische ervaring en praktijk in relatie te brengen met mijn professionele activiteiten in onze hedendaagse, West-Europese wereld. 
Als theatermaker en performer, later ook als trainer, coach en schrijver van boeken, zoals Zen of het konijn in ons brein, Een kleine meditatiegids, Leven in het nu. 

Uit mijn werk als zenbegeleider ontwikkelde ik ook een gesprekspraktijk voor psychische, existentiële en professionele begeleiding. 

Verder schrijf ik regelmatig opiniestukken voor o.a. De Standaard, Knack en Bodhi.nl, geef ik lezingen en workshops in België en Nederland en werk deeltijds als filosofisch onderzoeker aan de Technische Universiteit van Eindhoven. 

Ik ben getrouwd en heb twee bijzonder levendige kleine kinderen."

Gastspreekster Nadine Van Parys - 8/5

"Als middelste kind uit een niet-gelovig gezin was het geen evidentie dat Bijbel en geloof zich een weg zouden banen in mijn leven. Tot ik op 41-jarige leeftijd, aan een bushalte in de Ezelstraat, de boodschap kreeg dat God mij graag ziet.

Ondertussen ben ik 58 jaar, noem ik mezelf gelovig, besschouw ik Bijbelstudie als een hobby en zet ik mij als lekenpredikant in bij zowel de Adventkerk als de Protestantse kerk.

En die God die mij graag ziet is mijn steun en toeverlaat geworden in een leven dat al 29 jaar wordt gedomineerd door pijn."

de laatste avond - 15/5

Omdat we ruimte willen houden voor het onvoorziene, voor wat zich aandient, hebben we de laatste avond nog niet ingevuld. We vertrouwen er op dat de dynamiek die ontstaat doorheen de avonden zal leiden tot een zinvolle invulling van de laatste avond. 

Praktisch

Het Babelatelier vindt plaats op vijf maandagen van maart tot mei 2023, telkens van 20 tot 22 uur.

Data:

27 maart - met gastspreker Bart Stouten. 

17 april - met gastspreekster Sofie Verscheure

24 april - met gastspreker Tom Hannes.

8 mei - met gastspreekster Nadine Van Parys

15 mei - een verrassing

Bijdrage per sessie: 12 euro. Inclusief drankje.

Betaling cash ter plaatse. 

Vragen? Contacteer Eline via eline@yot.be of GSM 0493/19 05 94.

Graag inschrijven.

Bekijk hier de poster. 

Gelieve akkoord te gaan met het gebruik van cookies om het inschrijvingsformulier te gebruiken.

Data

27/03/23 20:00 - 22:00

Avond 1 met gastspreker Bart Stouten

17/04/23 20:00 - 22:00

Avond 2 met gastspreekster Sofie Verscheure

24/04/23 20:00 - 22:00

Avond 3 met gastspreker Tom Hannes

08/05/23 20:00 - 22:00

Avond 4 met gastspreekster Nadine Van Parys

15/05/23 20:00 - 22:00

Avond 5