Afscheid nemen is een indringende gebeurtenis. Het is een kantelmoment in het leven. 

Op zo’n momenten zien we misschien sneller de schoonheid, bespeuren we de breekbaarheid, doorleven we de liefde, neigen we naar het mysterie.

Een zinvol ritueel is een eerste verwerking van de verlieservaring. Van afscheidsmomenten willen we dan ook iets persoonlijks en unieks maken. 

Hoe doen we dat?

We beluisteren de nabestaanden en verzamelen verhalen over de overledene. Samen zoeken we hoe dat levensverhaal gestalte kan krijgen in een zinvol ritueel waar zij verbinding mee voelen en dat ze verder kunnen meedragen in hun rouwproces. 

Afscheid nemen is een proces, waarbij de begeleiding ook kan plaatsvinden vóór het overlijden, tijdens de kisting en aan het graf.

Afscheid is niet geconcentreerd op één moment. De beleving ervan is elke dag anders en bij momenten heel intens. Ook op zo'n moment, waar de pijn opflakkert, kunnen wij helpen bij het vormgeven van een ritueel dat verzacht. 

Afbeelding: The Stitch is Lost Unless the Threat is Knotted - Aya Haidar  

Of misschien wens jij op dat moment in kleine kring, laagdrempelig zelf een herinneringsmoment te doen? Het klein herinneringsritueel voor thuis kan misschien tegemoet komen aan wat leeft bij jou.

Jouw verhaal binnen een groter verhaal

Een krachtig ritueel gaat voorbij aan het puur individualistische en is gericht op verbinding. Het schrijft zich in in een groter verhaal, zoals de christelijke spiritualiteit of andere religies, of kunst, de natuur of de gemeenschap.

Het groter verhaal binnen jouw verhaal 

Wat maakte de overledene zo geliefd? Waar vond hij of zij diepgang in het leven? Waar ging zijn of haar hart van zingen?

Neem tijd

Neem de tijd om te voelen. Welk soort afscheid past bij jullie?

Maak plaats 

Wens je het afscheidsritueel in een kerk, bij de  begrafenisondernemer, in het crematorium of bij jullie thuis? 

Of misschien wil je liever een ritueel in de natuur? 

Of een rituele wandeling? 

Ook onze werkplek, een pastorie met bloemrijke tuin, is ter beschikking om eventueel een ritueel uit te voeren.

Wie zijn wij?

Eline (stafmedewerker bij YOT): ik ben zo dankbaar dat ik met mensen op zoek mag gaan naar het groter verhaal in elk leven, in elk ritueel. Zelf vind ik het belangrijk dat rituelen eerlijk en authentiek zijn. Dat betekent dat er ook plaats is voor spontaniteit én humor.

Nicole (vrijwilliger bij YOT): na een loopbaan in het vormingswerk en in het onderwijs, wil ik verder in verbinding met mensen mijn leven zin geven. Ik kijk steeds vol verwondering naar de biografie van mensen en vind het een voorrecht om de pen te mogen zijn die het verhaal van iemand op een mooie manier neerzet. 

Sabine (bestuurder bij YOT, voorganger in De Lier in Brugge): Wanneer ik families begeleid bij een afscheid heb ik vaak het gevoel daar aanwezig te zijn als een vroed-vrouw:  samen ‘in arbeid gaan’ om verlossende woorden, verhalen, gebaren, rituelen naar boven te halen die passen bij hùn persoonlijk familieverhaal.

 

Hoe gaan we te werk?

Neem vrijblijvend contact op met ons. Wij beluisteren graag jouw vraag en vertellen je wat meer over onze manier van werken. 

Klikt het? Dan start de begeleiding. Deze houdt in: gesprekken voeren met de familie; samen vormgeven aan het ritueel a.d.h.v. teksten, symbolen, liederen; (mee) voorgaan tijdens de viering; helpen bij de praktische voorbereiding en nazorg. 

Voor deze begeleiding vraagt YOT een bijdrage van 350 EURO.

Een ritueel moet altijd mogelijk zijn, de financiële kant mag daarvoor geen belemmering zijn.
Spreek ons aan indien dat het geval zou zijn.

Voor meer info kun je mailen naar eline@yot.be - GSM 0493 190 594
 

Bekijk onze folder hier


Ook voor andere rituelen kan je bij ons terecht. Meer weten?