Presentatienota

AGORA is een conviviaal project in het kerkgebouw van de Heilige Magdalenakerk te Brugge met als voornaamste hoekstenen ‘weefsel van menselijkheid’, ‘beeldend denken als zingeving’, ‘herwaardering van een religieuze ruimte met respect voor de overgeleverde identiteit’ en ‘ruimtelijk weefsel voor ontmoeting, creatie en contemplatie’.

Ontdek de volledige presentatienota en de toespraken van de opening op 5 mei en het artikel van Jef Van Bergen op Kerknet

Het kerkgebouw, weefsel van zingeving

Het hoofddoel is de organisatie van een meerlagig event in het feminiene kerkgebouw. Het event stimuleert de persoonlijke betrokkenheid van de bezoekers van alle leeftijden, van zowel de omwonenden als de toeristen.

Het gebeuren zelf evolueert tijdens de duur van het event. Het omvat een tijdelijke tentoonstelling van hedendaagse feminiene kunst en een waaier van kleinschalige, maar unieke voorstellingen. Hierdoor transformeert de kerkruimte in een zone van ontmoeting, beleving, creatie en contemplatie.

Het hele gebeuren wordt gedocumenteerd in een publicatie waarin het event dient als inspirerend model voor de creatie van zones van zin in kerkgebouwen zodat die een nieuwe toekomst kunnen krijgen als generator van humaniserende stedelijkheid.

AGORA

De naam AGORA verwijst naar het eerste democratische model van samenleving in de oud-Griekse stad Athene en verbindt die oude en blijvende betekenis met de feminiene oerbetekenis van de gotiek en de neogotiek.

In neogotische Heilige Magdalenakerk komen beide betekenissen samen waardoor er een open huis ontstaat waar mensen kunnen bijdragen tot zingeving en humanisering.

Feminien

Feminien is meer dan een synoniem voor vrouwelijk. Feminien duidt op een kwaliteit die aanwezig is in de samenleving, de cultuur, de religie en de kunst. Die feminiene kwaliteit getuigt van verwevenheid en verbondenheid, van geborgenheid en het zich thuis voelen, van het zorgzaam omgaan met alles wat kwetsbaar is, van gastvrijheid en openheid.

Esthetisch gezien staat feminien voor een lijn die spreekt van beweging en het fluïde leven. Ze relativeert de rechte lijn van het harde denken, handelen en ontwerpen. De neogotische kerkarchitectuur van de Heilige Magdalenakerk komt voort uit die feminiene esthetiek.

Humana

De tentoonstelling van hedendaagse kunst bestaat uit het nieuw gecreëerd werk van textielkunstenares Marleen Mertens. Haar werk Humana vormt het icoon van het hele project AGORA.

Zij ontwierp en realiseerde het werk speciaal voor het watervlak in de Heilige Magdalenakerk. Hierdoor ontstaat er een unieke dialoog tussen het kunstwerk en het kerkgebouw. Er vormt zich een tegelijkertijd feminiene en poëtische zone die iedere toeschouwer, klein of groot, jong of oud, kan aanspreken. Het beeld Humana reflecteert ook het neogotische kerkgebouw als een materieel en immaterieel, levensbeschouwelijk weefsel.

Madonna van de Tederheid

Het tweede, hedendaagse kunstwerk is het schilderij De Madonna van de Tederheid van Jan De Wachter.

Het schilderij kreeg al eerder een plaats in het kerkgebouw. Nu krijgt het een aparte, meditatieve kamer met een aparte soundscape en gebedskaart.

Tegelijkertijd ontwerpt Jan De Wachter een nieuwe, meditatieve belevingsweg die Humana en De Madonna van de Tederheid met elkaar verbindt: Alles goed? Jan De Wachter! Die kunstzinnige weg begeleidt de toeschouwer doorheen het kerkgebouw naar een intense beleving van 'De Madonna van de Tederheid'. De spirituele belevingsweg kent twee thematische stapstenen: het lichaam en de tederheid.

Verhalenkamer met koffiebar

Tijdens het project Agora wordt in het kerkgebouw een tijdelijke verhalenkamer ingericht.

Daar kunnen diverse voorstellingen plaatsvinden die zich richten tot een divers publiek van jong en oud. Napraten kan steeds met een kop koffie in de mobiele koffiebar.

Inhoudelijk werkt de verhalenkamer op een creatieve wijze de basisgedachte van het hele project Agora uit: het kerkgebouw als generator van zingevende verhalen.

Filmstudio

Iedere bezoeker kan deel uitmaken van de filmstudio door met de smartphone zijn of haar AGORA-moment te filmen. Elk filmpje heeft een duur van 1 à 2 minuten. De filmpjes worden verzameld en op de website van Men(S)tis geplaatst.

Daarnaast is er de productie van een professionele kortfilm Van Humana tot Madonna. Het legt het project AGORA vast in een kortfilm van 3 minuten waarvan het beeld een triptiekvorm heeft. Regisseur is Kristof Hoornaert.