de waterkant - meer dan publiek sanitair

“De waterkant” in Madeleine in Brugge (H. Magdalenakerk) is meer dan publiek sanitair. Niet alleen komt deze “oefenplek in loslaten” tegemoet aan een praktische (hoge) nood, maar deze plek heeft ook een ecologische, sociale, inspirerende en verbindende functie. Op deze plek wordt het aardse opnieuw verbonden met het hemelse.

Allerlei creatieve ingrepen zorgen voor een hemelse toiletervaring: kunstwerken op maat (waaronder volgens de krant van West-Vlaanderen “het meest sexy glasraam van de wereld”), een soundscape met het thema ‘water’, humoristische tegelwijsheden, een metalen boompje met loslaatwensen en nog veel meer.

 

welkom op deze plek
van loslaten en bevrijding
een wezenlijk aspect
van Madeleines goede tijding
wie hier ruimte maakt krijgt,
naar oud gebruik,
spirituele vlinders in de buik 

Adrie Oosterling

oefenplek in loslaten

Dit citaat legt het verband tussen het loslaten (fysiek loslaten, toiletbezoek) en het mentale en spirituele loslaten. De oefening die we in ons leven veel moeten doen, om de kramp te vermijden. We laten gedachten los, we laten onze kinderen gaan, we laten een geliefde los enz. Natuurlijk is er evenveel oefening nodig in vasthouden. Dit citaat is geen pleidooi tegen vasthouden, maar legt met een knipoog het verband tussen het fysieke en het spirituele: een verbinding die eeuwenlang door de Katholieke kerk en ook andere spirituele tradities werd genegeerd, met alle gevolgen van dien. Toiletten in een kerk verbinden met het kerkgebouw is dan ook een bewuste verwoording, om de band tussen het fysieke en het mentale/spirituele te versterken.

boom van Verlichting in Loslaten

Het metalen boompje verwijst naar de andere 10 kleinere boompjes in de kerk. En deze boompjes verwijzen dan weer naar de neogotiek, waar de natuur een belangrijke rol speelt. Zie maar naar de randen van de glasramen in het schip of de natuurelementen in het centrale glasraam van de waterkant.

De bladeren van de boom zijn beschreven met inspirerende uitspraken rond "loslaten". Mensen kunnen een blaadje dat ze zelf inspirerend vinden meenemen.

"Be like a tree and let the dead leaves drop." RUMI 

"het meest sexy glasraam ter wereld"

Glasatelier Birgit Verplancke ontwierp een nieuw en hedendaags glas-in-loodraam met de patroonheilige Maria Magdalena als inspiratiebron. Alle technieken van de moderne glaskunst zijn erin verwerkt.

Uitgebreide info over dit unieke glasraam vind je op deze website: https://birgitverplancke.be/project/madeleine-brugge/


Volgens het weekblad het Brugsch Handelsblad is dit “het meest sexy glasraam van de wereld”.  

Ook de uplighters in de gang zijn een ontwerp van Brigit Verplancke. Deze werden voorzien van een toorts in glaswerk (blauw glas dat verwijst naar water). Dit is Tiffany-glaskunst, geen glas in lood!

 © Foto:WovePhotography

The miracle of the (not yet Holy) cloud

The miracle of the (not yet Holy) cloud bestaat uit een wolk in messing, vanbinnen vertind, die af en toe uitregent en zo de planten eronder voedt. Zo wordt de cyclus van het water op de planeet zichtbaar in dit kunstwerk. Het werk is geplaatst tegen een achtergrond van een volledig absorberende zwarte verf: Black 3.0, waardoor de wolk lijkt te ‘hangen’.

Kunstenaars: Kristo&Kristo / Antwerp

Barokke kaders met soundscape

In elk toilet hangt een barok kader met een symbool dat verwijst naar water: het symbool van de arend, de beker/kelk en de vissen. Meer weten over deze oude symbolen?
In elk kader schuilt een verborgen geluidssysteem. Je hoort een soundscape met het thema water.

openingsuren

-       Elke dag in de zomer van 10.30 tot 18 uur
-       Van 1 oktober tot Pasen: open in het weekend, woensdagnamiddagen, schoolvakanties
-       Bij bepaalde evenementen van de stad Brugge

praktisch

Betalend
Het toiletbezoek is betalend voor iedereen (ook voor de buurt), behalve voor kinderen tot 6 jaar.
Begeleiders van kinderen betalen wél!
1 € per bezoek
Betaling kan cash of met bankkaart
 
Babyverzorging
Er is een verzorgingskussen in het integraal toegankelijke toilet met een wastafel. 

Realisatie

 

  • Opdrachtgevers en financiering: Kerkfabriek H. Magdalena en YOT vzw, Stad Brugge - diverse stadsdiensten. Met dank aan burgemeester De fauw en Schepen Van Volcem
  • Architectuur en vormgeving: Architectuuratelier Dertien12 en PK-Projects
  • Aannemer Jonas Tanghe en onderaannemers
  • Kunstenaarsduo Kristo&Kristo
  • Meer dan twintig vrijwilligers van YOT (opruimen, schilderwerken, klussen en poetsen)