Het vredeslicht

Het vredeslicht is een wereldwijd initiatief dat warmte, vreugde en licht wil doorgeven. Het reist vanuit Bethlehem via Wenen naar ruim 30 landen, zonder onderweg te doven.

De startplaats is niet toevallig. In het multiculturele Bethlehem loert om elke hoek de kans op conflict. Vrede is er alleen mogelijk vanuit een bewuste handreiking van elke persoon en vanuit iedere overtuiging.

Ook België ontvangt een vonk van dit licht en verspreidt het naar verschillende steden. In Brugge komt het vredeslicht aan in de Magdalenakerk op woensdag 18 december 2024. We verwelkomen het om 18 uur met een sfeervolle ontvangstceremonie.

Samen met de Brugse buurten en buurtcentra wordt het vuur ook letterlijk in onze stad verspreid.

Volg ons op Facebook

Kaarsenverkoop als steun

Wil jij ook een vonk van het Vredeslicht?

Breng jouw eigen lantaarn of windlicht mee naar het ontvangstmoment om het Vredeslicht mee te nemen naar je buurt of je thuis. Je kan ter plaatse ook een kaars van het Vredeslicht kopen om ons te steunen.

De kleine kaarsjes kosten 2,50 euro per stuk. Deze branden 24 uur.

De grotere kaarsen kosten 4,50 euro per stuk en kunnen gebruikt worden om het vuur te transporteren. Deze kaarsen branden 3 dagen. 

Je kan ook vooraf een bestelling plaatsen via info@yot.be

Ook nadien kun je het licht komen ophalen in de kerk van 21 t.e.m. 23 december, tussen 13 en 17 uur.

Samenwerking

Het Vredeslicht in Brugge is een initiatief van het Huis van de Mens, Zen Sangha, de Vredeskapel, pastorale eenheid Sint-Donatianus en Stad Brugge en YOT. 

Daarnaast ondersteunen de buurtcomités om het licht te verspreiden. 

Wil jij of jouw organisatie structureel meewerken aan dit initiatief? Mail ons.

Hoe kan je met jouw organisatie of buurtcomité het vredeslicht inzetten voor meer verbondenheid

-Breng het vredeslicht naar je buurt of vereniging en maak van de gelegenheid gebruik om een verwarmende fakkeltocht te organiseren

-Steek een vuurkorf aan in de buurt met het vredeslicht, en ga met zijn allen er bij zitten om verhalen te vertellen

-Breng je buren, leden, klanten, cliënten, vrijwilligers samen en organiseer een verbindende winter BBQ, waarbij je de BBQ kan ontsteken met het vredeslicht

-Ga langs in naam van het buurtcomité bij mensen in de buurt die een beetje extra warmte en licht goed kunnen gebruiken

-Organiseer in je buurt of organisatie een gezellige bijeenkomst waar men het vredeslicht kan komen afhalen, om dan nog verder te verspreiden

-Organiseer een vredeslicht estafette waarbij je de huisnummers afgaat: huis 1 geeft door aan huis 2, huis 2 geeft door aan huis 3, huis 3 geeft door aan huis 4 etc, maak van de gelegenheid gebruik elkaar wat beter te leren kennen