Het vredeslicht

Het vredeslicht is een wereldwijd initiatief dat warmte, vreugde en licht wil doorgeven. Het reist vanuit Bethlehem via Wenen naar ruim 30 landen, zonder onderweg te doven.

De startplaats is niet toevallig. In het multiculturele Bethlehem loert om elke hoek de kans op conflict. Vrede is er alleen mogelijk vanuit een bewuste handreiking van elke persoon en vanuit iedere overtuiging.

Ook België ontvangt een vonk van dit licht en verspreidt het naar verschillende steden. In Brugge komt het vredeslicht aan in de Magdalenakerk op maandag 19 december 2022. We verwelkomen het om 18 uur met een sfeervolle ontvangstceremonie. Volg het live of via livestream.

Samen met de Brugse buurten en buurtcentra wordt het vuur ook letterlijk in onze stad verspreid. Bekijk hier of er in jouw buurt iets wordt georganiseerd.

Samenwerking

Het Vredeslicht in Brugge is een initiatief van het Huis van de Mens, de Protestantse Kerk Brugge, pastorale eenheid Sint-Donatianus Stad Brugge en YOT. 

Daarnaast werkt ook Marc Vercnocke mee om de streaming te verzorgen en de buurtcomités ondersteunen om het licht te verspreiden. 

Wil jij of jouw organisatie structureel meewerken aan dit initiatief? Mail ons.

Officieel ontvangstmoment op 19 december 2022

Wat mag je verwachten? 

Op het officieel ontvangstmoment op maandag 19 december 2022 om 18 uur in de Heilige Magdalenakerk willen we een boodschap van verbondenheid, vrede en solidariteit uitdragen waar de verschillende levensbeschouwelijke strekkingen zich in herkennen.

  • Mensen uit verschillende levensbeschouwingen getuigen over wat licht voor hen betekent
  • Officiële ontvangst van het vredeslicht
  • Passende liederen, live gebracht
  • Gezamenlijk ritueel rond licht, warmte en verbondenheid.

Livestream

De livestream kun je hier volgen.

Wil je weten hoe zo'n ontvangstmoment verloopt? Een opname van de streaming van vorig jaar vind je op het youtubekanaal van "Vredeslicht Brugge".

Kom jouw licht halen

Schenk jezelf een lichtpuntje tijdens de donkere dagen en/of draag het uit naar je omgeving. Het vredeslicht staat uitdrukkelijk open voor elke levensovertuiging of strekking die de fundamentele mensenrechten respecteert. Het wil een vuur van hoop en verbinding zijn. 

Jouw vonkje komen halen?

† In de Magdalenakerk:

-  19 december na het ontvangstmoment: 19 uur - 21 uur
-  20 tot en met 23 december: telkens van 13 tot 17 uur in de Magdalenakerk.

◊ Of bij een lokaal verdeelpunt in jouw buurt. Bekijk de locaties hier.

Wenskaarten

Er zijn ook gratis wenskaarten 'ik wens jou' ter beschikking om een warme boodschap te schrijven aan vluchtelingen. Zodat ook zij de warmte van het vredeslicht mogen ervaren.

We bezorgen de kaartjes in de kerstperiode in het vluchtelingenkamp Sint-Laureins.

Volg ons op Facebook

www.vredeslicht.be

Windlichtjes

Breng eventueel jouw lantaarn of windlicht mee om het licht verder te verspreiden in jouw buurt, instelling of organisatie. Je kan ook ter plaatse een bijzonder windlichtje (4,5€ of 2,5 €) aankopen om het licht mee naar huis te nemen. 
Wil je met je vereniging of gemeente een grote hoeveelheid kaarsen aankopen? Mail ons. 

Kaarsenverkoop als steun

De kleine kaarsjes kosten 2,50 euro per stuk. Deze branden 24 uur.

De grotere kaarsen kosten 4,50 euro per stuk en kunnen gebruikt worden om het vuur te transporteren. Deze kaarsen branden 3 dagen. 

Je kan ook vooraf een bestelling plaatsen via info@yot.be

Hoe kan je met jouw organisatie of buurtcomité het vredeslicht inzetten voor meer verbondenheid

-Breng het vredeslicht naar je buurt of vereniging en maak van de gelegenheid gebruik om een verwarmende fakkeltocht te organiseren

-Steek een vuurkorf aan in de buurt met het vredeslicht, en ga met zijn allen er bij zitten om verhalen te vertellen

-Breng je buren, leden, klanten, cliënten, vrijwilligers samen en organiseer een verbindende winter BBQ, waarbij je de BBQ kan ontsteken met het vredeslicht

-Ga langs in naam van het buurtcomité bij mensen in de buurt die een beetje extra warmte en licht goed kunnen gebruiken

-Organiseer in je buurt of organisatie een gezellige bijeenkomst waar men het vredeslicht kan komen afhalen, om dan nog verder te verspreiden

-Organiseer een vredeslicht estafette waarbij je de huisnummers afgaat: huis 1 geeft door aan huis 2, huis 2 geeft door aan huis 3, huis 3 geeft door aan huis 4 etc, maak van de gelegenheid gebruik elkaar wat beter te leren kennen

Witte lintjes actie

Vredesverenigingen roepen ook op om 'witte lintjes' op te hangen aan uw deur, auto, fiets,…als teken voor Vrede. Een vredesmars van thuis uit! Let’s do this together!

Het zou fantastisch zijn indien Brugge baadt in witte lintjes wanneer het Vredeslicht in Brugge toekomt. 

Doen mee: Avansa, Nsanga, Pax christi Brugge, Pax christi Vlaanderen, Taranta vzw, Vredesactie Brugge, Vredeslicht, Vredeswijzer, VOS Vlaamse vredesvereniging, YOT, – Vredesplatform, met ondersteuning van de Noord zuid dienst Brugge.

Meer weten?