Homeless Jesus

“Want Ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven. Ik had dorst en gij hebt Mij te drinken gegeven. Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen, Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed, Ik was ziek en gij hebt Mij bezocht, Ik was in de gevangenis en gij hebt Mij bezocht”

“Voorwaar, Ik zeg u: al wat gij gedaan hebt voor een van de minsten van mijn broeders, hebt gij voor Mij gedaan”.

(Mt 25, 35-36.40)

Een anoniem figuur

De ‘Homeless Jesus’ beeldt een anonieme vrouw of man uit, gehuld in dekens, liggend op een bank. Een dakloze zwerver aan de onderkant van de samenleving? Een vluchteling die have en goed achterliet om aan oorlogs- of natuurgeweld te ontsnappen?

Wie dichter kijkt, ziet de stigmata aan de ontblote voeten…  

De Canadese kunstenaar Timothy J. Schmalz liet zich inspireren door het 25ste hoofdstuk van Matteüs, om een reeks bronzen beelden te maken waarin hij telkens een anonieme figuur afbeeldt die enkel aan de wonden in de handen of de voeten te herkennen is als de gekruisigde Christus. Meer lezen over de kunstenaar en het beeld

Het eerste beeld in Belgiƫ

In 2013 ontvangt Paus Franciscus een replica van het beeld, en spreekt er zijn zegen over uit. Sinds 2016 staat er ook een kopie op ware schaal in het Vaticaan.

In het najaar van 2017 plaatsen YOT vzw en de kerkfabriek Heilige Magdalena het beeld op het plein voor de Heilige Magdalenakerk te Brugge. Het is bovendien het eerste exemplaar van het beeld in België.

De inhuldiging vond plaats op zaterdag 9 december 2017, in aanwezigheid van mgr. Lode Aerts, bisschop van Brugge, E.H. Koen Seynaeve, voorzitter kerkfabriek en dhr. Dirk De fauw, voorzitter OCMW Brugge.

Homeless Jesi

De "Homeless Jesus" aan de Magdalenakerk in Brugge is het eerste exemplaar van het beeld in België. Wil jij het beeld ook een plaats geven in jouw organisatie, voorziening, school of congregatie? Hiervoor bieden we kleinere replica’s aan (24 cm l x 8,5 cm b x 13 cm h - kostprijs: 100 euro/stuk).

Bestel jouw exemplaar hier. Het beeld kan opgestuurd worden (verzendkosten ongeveer 9 euro) of afgehaald worden bij YOT in In de Nieuwe Pastorie, Stalijzerstraat 19, 8000 Brugge.

In de pers

Een overzichtje van de persartikelen die over het beeld verschenen zijn:

YOT-bestuurder Jan De Vriese schreef ook een tekst over het beeld.

Tania Verhelst, vrije stadsdichter van Brugge schreef een gedicht over de Homeless Jesus in de sneeuw.

Gedicht

Homeless Jesus
 
Twee voeten op een bank
koud rillend in de nacht
Twee voeten op een bank
niemand die op je wacht
kwam je hier alleen
uit een ver land
omdat de zon niet meer scheen
verbroken elke band
geen naam, geen gezicht
enkel dit klein gedicht
 
Jeannine Meysseman
 

 
Winnend gedicht van de Bijschriftenwedstrijd van het Davidsfonds-Brugge, 2021
©