Zinnig Tafelen

Zinnig Tafelen is een vegetarisch diner met diepgang op een unieke locatie: de Magdalenakerk. Een plek waar zinnige mensen elkaar ontmoeten en waar goede gesprekken de regel zijn. Naast drie goddelijke gangen* staan er creatieve verrassingen op het menu: performances, muziek, speelse oefeningen of nieuwe rituelen.

*vegetarisch, vegan bij aanvraag. 

Wanneer vindt dit plaats?

Jaarlijks organiseren we enkele edities van Zinnig Tafelen. Veelal zullen deze avonden samenvallen met belangrijke (religieuze) feesten zoals Pasen, valentijn, carnaval, Pinksteren,... 

De tweede editie van (z)Innig Tafelen stond gepland op 14 februari. Het thema? Valentijn! Omwille van de coronamaatregelen werd het een speciale editie. Een afhaaleditie! Meer info.  Ondanks het feit dat deze editie niet kon doorgaan in onze romantische Magdalenakerk, was het een waar succes. De betekenis van verleiding, tederheid, zelfliefde en vertrouwen in een relatie kwamen aan bod via verschillende creatieve impulsen. 

Enkele reacties:

"Bedankt voor deze ervaring. Ik / wij hebben ervan genoten. Het was altijd makkelijk om niet mee te gaan in de marketing van Valentijn, maar niet in de essentie/ de waarde van die dag. Dit jaar lukte dit wel!"

"Wij willen graag onze waardering uitspreken voor jullie inzet om ons een geslaagde en smaakvolle (z)innige tafelervaring te bezorgen. Jullie hebben daar enorm veel persoonlijk werk van gemaakt en het gaf ons de gelegenheid om kwaliteitstijd voor elkaar uit te trekken. Het waren best diepzinnige vragen waar we even over moesten nadenken en die zelfs nu nog blijven doorwerken."

"Wij hebben gisteren erg genoten van het (z)innig tafelen met ons twee!
Met onze twee kleine bolletjes zitten we heel vaak in onze rol als mama en papa en doet het dan ook erg deugd om eens tijd te hebben voor elkaar, als partner van elkaar.
Het verrassende, het niet weten wat er in de enveloppen zit, het samen stil staan bij diepere thema's, het lekkere eten en drinken, het was echt geslaagd! Het was ook heel verzorgd en mooi uitgewerkt allemaal. Wij hadden er echt deugd van en gingen vol liefde en tederheid slapen.
Mochten jullie dit nog eens doen, wij doen zeker weer mee!"

Waarom doen we dit?

Met Zinnig Tafelen willen we de eettafel heroveren als plek van betekenis, met aandacht voor goed eten én voor je tafelgenoten. Een warme, open sfeer, waarin we kunnen delen wat ons bezighoudt en ontdekken wat ons verbindt.

Zinnig Tafelen is ook een onderzoek naar de kracht van oude verhalen en rituelen. Geïnspireerd door het oudste christelijke ritueel van ‘breken en delen’ ontwikkelen we een nieuw ritueel waarin open ontmoeting, zintuiglijke ervaringen en concrete verbinding met het dagelijkse leven een plek krijgen.
Rituelen hebben een dragende, zelfs transformerende kracht. Zij kunnen woordeloos voelbaar maken wat ons bezighoudt, waar we naar verlangen en wat ons verbindt. Dat is van groot belang in een wereld waar het lastig blijkt om goede, gedeelde taal te vinden voor wat ons ten diepste bezighoudt. Een wereld ook waarin het vaak voelt alsof je het allemaal zelf moet doen en dragen.

Zinnig Tafelen is een eigenzinnig spin-off van het eetproject Tafel van Hoop, dat Jonatan Bartling in Den Haag ontwikkelde. Neem vooral een kijkje op Tafelvanhoop.nl.