Virtuele rondleiding

Brugge culturele hoofdstad 2002 werd aangewend om een pilootproject in de kerk op te starten die de denkoefening maakte over hoe men een kerkgebouw kan herwaarderen tot een plaats voor spiritualiteitsbeleving voor een brede groep van mensen.

Het project kreeg de naam ‘YOT’ en kan gezien worden als een geslaagd experiment rond ruimte, mens en religie. Voor de herinrichting van de kerk werd architectenbureau TCCT onder de arm genomen die de kerk omvormde tot een polyvalente spirituele ruimte die gelovigen aanzet om hun geloof op een hedendaagse en persoonlijke manier te beleven. Na 15 jaar is YOT uitgegroeid tot een waar referentieproject.

YOT-installatie

YOT wil beweging brengen op het domein van zingeving en spiritualiteit. De belevingsruimte van "plein, symboolvlak en verwijlplek" toont dat het interieur van een kerk, met respect voor traditie en gebouw, meer mogelijkheden biedt.

Dit is geen kijkkerk maar een doe-kerk, waar vierende mensen ontdekkingen doen. YOT werkt elke zomer met een interactief thema. Daarnaast is elk gastinitiatief hier welkom van groepen, bewegingen, gelegenheidssamenkomsten e.a. o creatief, liturgisch, bijbels of anders te vieren. Extra aankleiding en versiering zijn mogelijk. In het symboolvlak kan er water zijn, maar ook zand, een Japanse tuin, enz...

Mariakapel


De mariakapel is een voorbeeld van wat YOT wil en doet.

Hedendaagse kunstenaars gaan in gesprek met de traditionele icoon van O-L-Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Jan De Wachter schilderde een "Moeder van de Tederheid".

Geert Bisschop beeldt het thema van "Maria Boodschap" uit in de lichtinstallatie die "ja" zegt.

Pluimenkamer

YOT ontsluit ongebruikte plekken zoals deze bergruimte.

Hier in de nieuwe, tweede ingang vanuit het stadspark, verwelkomt de installatie van de Brugs-Amerikaanse kunstenaar Brody Neuenschwander de bezoeker. Ongemerkt kom je hier niet binnen, de gevoelige zwanenveren reageren. Welke associaties roepen ze bij je op?

Wie beeldt de niet-icoon of super-icoon aan de muur uit? Zij vraagt tegelijk wie jij bent.

Je bent welkom...

Kader


Een open venster scheidt het schip ruimtelijk van het koor.

Elk kerkgebouw biedt een venster op het sacrale en op het wereldse.
Van beide zijden laat het "de overkant" zien.

Het symbolisch venster is ook functioneel, het bevat een (neerlaatbaar) projectiescherm dat aan beide zijden bruikbaar is voor de weergave van tekst en/of beeld. Dankzij de steun van CERA hebben we een beamer van topkwaliteit kunnen aanschaffen. 

O-wand


O staat voor de uitroep van verwondering en is de initiaal van oorsprong en overgave.

Hier wordt de herinnering bewaard aan hen die hier in geloof begonnen zijn, de gedoopten met hun aardse bestaan, de overledenen met hun eeuwig leven.

Magda's koffiebar

In Magda's koffiebar kan je genieten van een lekkere kop koffie, chocomelk, thee,... Verbinding en ontmoeting, daar wil Magda's koffiebar toe bijdragen. Open wanneer de kerk open is