Op AUTOLOZE ZONDAG - 15 september 2013 - stelt YOT volgend programma voor:

Doorlopend van 14 tot 18 uur kan u IN DE NIEUWE PASTORIE bezoeken: YOT zoekt hoe de pastoriewoning bij de H.Magdalenakerk (op het pleintje, Stalijzerstraat 19) een ruimte voor perspectief kan worden, een labo voor levensbeschouwing. De inrichting is nog niet helemaal rond, maar we kunnen u wel al wat laten zien, begeleid door een verhaal van enthousiaste medewerkers.

Om 14 uur en om 16 uur leidt medewerker Patrick Perquy u rond in de kerk. Hij vertelt over het YOT-project en u maakt kennis met het zomerproject NIWA - tuin van verlangen. U hoeft niet vooraf in te schrijven en de deelname is gratis. We verzamelen op het pleintje. Duur: ca. 45 minuten.

Om 15 uur kan u in de kerk terecht voor een Chinese theeceremonie, begeleid door Ann Vansteenkiste (curiosithee).
Duur: 45 minuten. Vrije bijdrage. Geen inschrijving nodig. Voor een breed publiek.

Om 17 uur kan u in meer besloten kring een Chinese theeceremonie meemaken IN DE NIEUWE PASTORIE, eveneens begeleid door Ann Vansteenkiste (curiosithee). Inschrijving is verplicht. Bijdrage in de kosten van 10 euro per persoon. Maximum 15 personen. Duur: 45 minuten.

Meer info over de chinese theeceremonie en de begeleidster:

Ann Vansteenkiste: "Voor we aan de ceremonie starten, geef ik info over het ontstaan, soorten en uitleg omtrent thee en water. Er is ook mogelijkheid tot vragen stellen. Daarna wordt de visie op een ceremonie vanuit het oorspronkelijke boeddhistische perspectief kort geschetst.

De ceremonie zelf wordt ingeleid met een prachtige tekst van Thich Nhat Hanh waarna we in stilte (meditatie) blijven tot aan de eerste kop. Sommige groepen behouden deze stilte tot het einde. Maar dat voel ik op het moment zelf aan of de groep zoiets aankan/wil.

De Chinese Theeceremonie – Cha Dao – Gong Fu Cha

Lu Yu, de Meester van de Thee uit de Tang-dynastie (618-906), schreef als eerste uitvoerig een boek over thee: de Cha Ching. Daarin schreef hij dat thee goed is voor de spijsvertering, vooral ‘wanneer hij wordt gedronken in het gezelschap van prachtige maagden in een paviljoen aan een waterlelievijver of bij een gelakte brug.’ Het was tijdens de Tang dynastie dat men thee niet alleen als medicijn dronk, maar dat men van thee begon te genieten.

Vroeger hadden de Chinezen een theeritueel de Gong Fu Cha. Jaren was deze in de vergeethoek geraakt, maar nu begint men ze stilletjes aan terug in te voeren. De Chinese theeceremonie is meer dan theedrinken. Het is een feestelijk gebeuren waarbij men tijd maakt om te relaxen en te genieten van de geur en de smaak van thee. Het is tevens een kennismaking met de Chinese cultuur en filosofie. Alles gebeurt in een kleine theepot van speciale klei. Er wordt gespeeld met water, theeblaadjes en verschillende kleine tasjes. De nadruk wordt gelegd op de eenvoud en rust. Ik vertel vooraf wat, lees dan een prachtige tekst voor om in de stemming te komen en dan start ik in stilte de ceremonie. Er wordt pas gepraat na het proeven van het eerste kopje. En dan komen de tongen weer los en worden er vragen gesteld en verhalen verteld.

Niets gaat boven de Gong Fu Cha om een warme en intieme sfeer te creëren onder vrienden.

Mijn c.v.: ‘… en ze leerde haar volk thee drinken’

Na mijn opleiding regentaat huishoudkunde heb ik allerlei jobs gedaan met een waaier aan disciplines van lerares tot zelfstandige. Maar voeding is steeds belangrijk voor mij geweest. Ik heb me bijgeschoold in dieet-, vegetarische en ecologische keuken. Ik gaf o.a. kooklessen voor kinderen, tieners en volwassenen in gezonde voeding.

Later heb ik de studies voor herborist en aromatherapeut afgewerkt. Als eindwerk schreef ik een lijvig boek over de Camellia sinenis of de Chinese theeplant. Drie jaar bestudeerde ik de medicinale eigenschappen van thee. Het resultaat is een volledig wetenschappelijk onderlegd werk in samenwerking met apotheker klinisch bioloog Johan Debrabandere. Op vraag van het Davidsfonds vereenvoudigde ik het werk tot een aangenaam leesbaar boek dat op 15 mei 2010 als ‘De Stille Kracht van Thee’ gepubliceerd werd. Na 5 maanden waren alle 4000 exemplaren reeds verkocht en werd een 2de druk ingezet. Het boek is nu geselecteerd door het Gourmand Cookbook Awards met de titel van beste theeboek. In maart 2011 wordt de prijs hiervoor uitgereikt in Parijs. Een Franse en Poolse vertaling is onderweg.

Mijn oudste zoon woont reeds 7 jaar in China en is gehuwd met een Chinese. Zodoende kan ik de theorie aan de praktijk toetsen. Ik trok door vele Chinese theevelden om aldaar de echte theecultuur te leren kennen. Door mijn connecties kan ik tot nu toe nog ongekende maar uiterst kwaliteitsvolle thee importeren. Zelf ben ik een fervent theedrinker en wil de mensen graag besmetten met het deugdelijke theevirus door het boeiende verhaal van 5000 jaar theecultuur te vertellen.