De ketel van geboorte (met audio-visualisatie) staat in de kerk van Madeleine in Brugge. Ze werd er ingewijd op 27 oktober, en op 4 mei 2024 wordt het verwachtingsvolle water tijdens een slotritueel vrijgelaten.

Je kunt de ketel bezoeken en de audio-visualisatie doen gedurende de openingsuren van de kerk. 

Elke geboorte begint met een intentie, een fluistering en een wachten in stilte.
Brewing Beginnings is een project van Sìdhe voor Concertgebouw Brugge en in samenwerking met YOT.

Sidhe nodigt mensen uit om deze fase van ‘verwachting’ te verkennen. Sidhe aan het woord: "Het voelen van een nieuw begin, het omarmen van het niet weten. Het geduld om iets de tijd te geven die nodig is. Broeden in stilte. En tijdens het wachten, delen we hoop en zorgen, liefde en verdriet, angst en moed. Zo brouwen wij in het water van het leven de hele tijd nieuw leven, nieuwe projecten, een nieuw begin. Brewing Beginnings."

Van 27 oktober 2023 tot 4 mei 2024 strijkt Sídhe neer in Brugge. Concertgebouw Brugge nodigde hen uit om te werken rond Geboorte. Sídhe ziet dat als een kans om met Bruggelingen en bezoekers net die fase voor de eigenlijke geboorte te onderzoeken. Wat gebeurt daar precies, in die periode van dromen en verwachtingen, van angst en het overwinnen van drempels, van niet weten en er toch voor gaan? Die tussentijd die je neemt vooraleer je iets nieuws geboren laat worden, waarin er nog geen vormen zijn, alleen maar intenties, wil Sìdhe vangen in een Ketel van Geboorte.

(©tekening: Yasmine Akondo, ©tekst: Sìdhe)

Installatie

Geïnspireerd door de ketel van de godin Cerridwen in de Keltische mythe van Taliesin, vroegen ze aan kunstenares Yasmine Akondo om voor ons een Ketel van Geboorte te maken. Die ketel zal een half jaar lang een vat van intenties, plannen en nieuwe projecten zijn. Begeleid door een audio-visualisatie nodigen ze bezoekers uit om dat wat er in hun leven geboren wil worden in het water van de ketel te roeren. Daar zal het gekoesterd worden tot het tijd is om al dat nieuwe begin te laten stromen. 

Volle maan

In de mythe van Taliesin wordt het brouwende water in de ketel gehoed door een oude, blinde man en een jongeling. Gedurende de zes maanden waarin de ketel van Brewing Beginnings de vele geboortewensen zal omvatten, zal het water ook gehoed worden door verschillende groepen van mensen die op hun manier bezig zijn met een nieuw begin: studenten van het zesde middelbaar, vroedvrouwen, herboristen en de Tibetaanse gemeenschap in Brugge. Dit najaar gaat Sìdhe met elke groep een intense uitwisseling aan en op basis daarvan ontwerpen ze samen met vier muzikanten vier vollemaanrituelen.

Workshop: verlangens en dromen een kans geven

Op maandag 15 januari sluiten we met YOT aan bij het project ‘brewing beginnings’ tijdens een workshop. We omarmen het niet-weten. We laten uit het veld van ontelbare mogelijkheden, opborrelen wat wil geboren worden. En tijdens het geduldig ‘(ver)wachten’ delen we hoop, moed, liefde. Meer info

© beeld van Natalya Zanchevskaya