Expositie

Humana

De tentoonstelling van hedendaagse kunst bestaat uit het nieuw gecreëerd werk van textielkunstenares Marleen Mertens. Haar werk Humana vormt het icoon van het hele project Agora.

Zij ontwierp en realiseerde het werk speciaal voor het watervlak in de Heilige Magdalenakerk. Hierdoor ontstaat er een unieke dialoog tussen het kunstwerk en het kerkgebouw. Er vormt zich een tegelijkertijd feminiene en poëtische zone die iedere toeschouwer, klein of groot, jong of oud, kan aanspreken. Het beeld Humana reflecteert ook het neogotische kerkgebouw als een materieel en immaterieel, levensbeschouwelijk weefsel.

De Madonna van de Tederheid

Het tweede, hedendaagse kunstwerk is het schilderij De Madonna van de Tederheid van Jan De Wachter.

Het schilderij kreeg al eerder een plaats in het kerkgebouw. Nu krijgt het een aparte, meditatieve kamer met een aparte soundscape en gebedskaart.

Tegelijkertijd ontwerpt Jan De Wachter een nieuwe, meditatieve belevingsweg die Humana en De Madonna van de Tederheid met elkaar verbindt: Alles goed? Jan De Wachter! Die kunstzinnige weg begeleidt de toeschouwer doorheen het kerkgebouw naar een intense beleving van 'De Madonna van de Tederheid'. De spirituele belevingsweg kent twee thematische stapstenen: het lichaam en de tederheid.