Nieuw portaal

In 2023 werd het portaal van de H. Magdalenakerk totaal gerenoveerd dankzij de financiele steun van verschillende privé-sympathisanten van dit project. De samenwerking met ontwerpbureau PK Projects bracht een prachtig resultaat. 

In de zware houten ingangspoort zitten nu bronzen spiegels verwerkt. De spiegels zetten letterlijk en figuurlijk aan tot reflectie; één van de belangrijkste functies van dit gebouw. Ze wekken ook de illusie dat je tegerlijkertijd naar binnen en buiten gaat en benadrukken zo de oorspronkelijke functie van het portaal als transitieruimte.

Daarnaast staan ze ook symbool voor de buitenwereld die in de kerk gebracht wordt; Madeleine in Brugge wil niet wereldvreemd zijn. Wat in de kerk gebeurt, is een weerspiegeling van de maatschappij. Hier zoeken we onophoudelijk naar wat in mensen roert, beroert en ontroert.

Het portaal zelf verrast met een spiegelend wateroppervlak als plafond, een bijzondere verlichting, een installatie met 12 intrigerende woorden in diverse talen (én een woord in braille). Eén van de 12 woorden is serendipity: we hopen dat je in deze kerk iets vindt waar je niet naar op zoek was.


Foto's: © Johan Rosseel