"The conversation began with a single heartbeat.
The rhythmic pulsing, steady and strong. 
Soon different voices echoed out, one to another, sharing and expressing Self,
as the conversation of the many became the Voice of One."

Giselle Felicia

Cirkelzingen in Madeleine in Brugge

Op 26 mei om 13.30 uur (let op: in de nieuwsbrief stond 14 uur aangekondigd. Dat was een fout.) kun je kennismaken met cirkelzingen in Madeleine in Brugge. 

Na een woordje uitleg proberen we het zelf uit.

Zonder partituren en vooropgezette muzikale plannen, improviseren we ons een zingende weg naar samen klinken.
We doen dit met onze mooie, eigen en natuurlijke stemmen. Met simpele oefeningen en in een veilig, uitnodigend kader, zonder druk. We creëren samen in het hier en nu onze eigen muziek.
Iedereen is welkom. Neem gerust ook je kinderen mee. Er staat geen leeftijd op samen zingen. Inkom gratis.

Over Hilde Cuyvers

Hilde: "Sinds 1998 werk ik als begeleider in het dagcentrum van vzw Oranje. Ik ben gewoon om met groepen mensen te werken en doe dat graag. Ik ben moeder van drie volwassen kinderen. Ik hou ook van natuur, van stilte en van spiritualiteit. Daarnaast is mijn grote passie zingen en samen muziek maken. Het begon met een kinderkoor en het blijft de rode draad in mijn leven.
Ik volgde 6 jaar klassieke zang en ben nu bezig met mijn 5de jaar cello. Al 10 jaar maak ik liederen met een Waalse guitarist en die brengen we enthousiast in concert.
Ik volgde allerhande workshops waaronder folk en Afrikaanse zang. Ik deed ook studiowerk en zong bij een jazzband.

Improvisatie kwam op mijn weg en ik ging 2 jaar elke week naar de vrije improvisatieles van Michel Massot in Brussel. Een aantal jaren geleden kwam ik in Frankrijk in contact met circlesinging en CVI (collective vocal improvisation).
Ik kreeg een schat aan kennis en ervaring over cirkelzingen en samen improviseren door bij Guillermo Rozenthuler in Londen verschillende stages en de cursus tot vocal leader te volgen. Hij is een gedreven muzikant met een groot geloof in de gemeenschaps- en persoonlijkheidsvormende mogelijkheden van het samen zingen en improviseren en een pracht van een leraar en mentor. Hij geeft stages over heel de wereld en werd zelf onder meer gevormd door Bobby Mc Ferrin en Rhiannon! Nu wil ik actief deze kunstvorm beoefenen in Brugge. 
Zingen, improviseren en samen muziek maken…ik vind het bevrijdend en verbindend." 

Meer info over cirkelzingen en CVI door Guillermo Rozenthuler:

Cirkelzingen

"Ik zie cirkelzingen als een kunstvorm waarbij een groep mensen samen muziek zingt die spontaan door een dirigent is gemaakt.
Een circlesong is een koorstuk gecomponeerd en gearrangeerd 'in het moment', waarbij melodieën, harmonieën en ritmes in lagen worden opgebouwd.
De complexiteit kan variabel zijn en op maat gemaakt in functie van de vaardigheden en behoeften van de deelnemers en de inspiratie van de dirigent-componist."

"Circlesongs kunnen ook mede worden gemaakt door twee of meer leiders.
Ik geloof dat cirkelzingen, als een vorm van groepszang, verbonden is met voorouderlijke manieren van muziek maken, daarom kan iedereen deelnemen, ongeacht vocale of muzikale vaardigheden.
In deze gemeenschapsvorm: 'cirkelzingen voor iedereen' zijn de partijen meestal vrij eenvoudig, maar wanneer ze aan elkaar geweven zijn, kunnen de liedjes complex en opwindend worden. Dit kan een krachtige ervaring zijn voor absolute beginners, en zelfs voor mensen die geloven dat ze niet kunnen zingen.

Zoals elke kunstvorm kan cirkelzang naar een hoger niveau van vocale en muzikale complexiteit worden gebracht. Een van de schoonheden van circlesongs is dat ze organisch kunnen evolueren met een groep en volgens de behoeften en capaciteiten van de groep."

"Sinds het begin van de mensheid, en nog steeds in veel tribale gemeenschappen, zingen mensen samen om een band op te bouwen, gebeurtenissen te markeren, te rouwen, moed te verzamelen, hard werken te doorstaan of gewoon om te vieren. Aan deze zangbijeenkomsten kan iedereen deelnemen, waarbij liedjes en muzikale 'landschappen' worden gecreëerd waar de meest gedurfde of muzikaal bewuste mensen ideeën kunnen bedenken en complexere melodieën kunnen zingen, terwijl de minder zelfverzekerde of ongeschoolde nog steeds een bijdrage kunnen leveren en een belangrijke rol kunnen spelen in het collectief geluid."

"Voor zover ik weet was het Bobby McFerrin die voor het eerst de term 'circlesongs' gebruikte en deze prachtige kunstvorm en gemeenschapservaring onder de aandacht bracht van de westerse muziekwereld. Ik wil graag mijn dank uitspreken aan hem en aan alle zangers en docenten die hij inspireerde, en voor al het Circlesinging dat zich wereldwijd heeft ontvouwd dankzij zijn inspiratie.

CVI (collaboratieve vocale improvisatie)

Ik versta CVI als alle manieren waarop een groep zangers - minstens twee en idealiter niet meer dan twaalf - samenkomt en muziek maakt in het moment, waarbij elke persoon spontaan en in reactie op anderen zijn eigen geluiden en patronen genereert. Soms beginnend met een overeengekomen prompt of idee, soms ontvouwend vanuit de gedeelde stilte of vanuit één persoon die inbreekt in een geïmproviseerd lied.
Bij deze vormen van collectief zingen is ieder verantwoordelijk voor zijn aandeel in het geheel.
Een tapijt van geluid of een geïmproviseerd lied wordt opgebouwd door meerdere stemmen. Evenals creativiteit en de moed om te zingen; wederzijds luisteren, reactievermogen, flexibiliteit en de bereidheid en capaciteit om samen te werken zijn een must.

Al deze kwaliteiten kunnen worden gecultiveerd en ontwikkeld door middel van spelletjes en oefeningen waarbij zangers oefenen met het ontwikkelen van hun eigen verbeeldingskracht, muzikaliteit, zelfvertrouwen en geluid, parallel aan het leren werken als een team en elkaar ondersteunen en elkaar helpen muzikale ideeën te ontwikkelen met gevoel voor architectuur.

Op deze manier kan gezamenlijke vocale improvisatie een vorm van instant collectieve compositie worden. Bij sommige modellen voor CVI kan een dirigent de verantwoordelijkheid nemen voor het overzicht en de vormgeving van het stuk. Soms is er een repertoire van afgesproken gebaren die iedereen kan gebruiken en zo de rol van dirigent deelt. En andere keren is er geen signaal of dirigent, is iedereen vrij om zijn impuls te volgen en tijdig alle keuzes te maken, en is iedereen in gelijke mate verantwoordelijk voor de collectieve uitkomst."

Guillermo Rozenthuler

Bekijk hier een prachtig filmpje over Cirkelsinging