In deze niet vanzelfsprekende tijden kiezen we ervoor om de kerk voorlopig open te houden en u uit te nodigen voor een individueel herdenkingsritueel. 


Corona-proof: individueel traject, mondmasker verplicht, gebruik het ontsmettingsmateriaal.


In november herdenken wij vanouds onze lieve doden. In corona-tijd wordt de kracht en de betekenis van afscheidsrituelen nog duidelijker.

Van zondag 1 november tot zondag 8 november, dagelijks van 13 tot 18 uur, maken we daarom van de Magdalenakerk een herdenkingsplek. Een wandeling doorheen de kerk neemt je mee op een herinneringstocht.
 
Deze zomer stond de kerk in teken van ‘re-toucher’ en het thema ‘aanraken en herstel’. Op een grote wand staan nu nog steeds de woorden: “Herstellen verandert het verleden niet, het maakt de toekomst mogelijk.”
 
We herinneren ons tijdens deze wandeling misschien iets of iemand uit ons verleden, maar plaatsen deze in het hier en nu, en veranderen daarmee onze toekomst en hoe het verdriet, de leegte en de liefde daar een plaats krijgt. Wij hoorden laatst de uitdrukking: “De liefde zorgt dat een dierbare overledene aan onze binnenkant komt wonen”. Dat vonden we zo mooi gezegd. We dragen ze met ons mee, zo dicht dat ze bijna met ons samenvallen.  

Herinneringsrituelen

Op de wandeling passeer je verschillende plaatsen waar je rituelen kunt stellen die oproepen om herinneringen op te halen en in gesprek te gaan met jezelf, je naaste en de overledene.
 
Beeld-ritueel
Een twintigtal sterke foto’s staan in een reeks opgesteld. Zoek in gedachten een foto die het vuur van jouw geliefde dode uitdrukt.
Met dank aan de fotografen: Johan Rosseel, Kelly Snoeck en Gabrielle Sutton.

Het ritueel van ‘de lege stoel’
Bij het verliezen van een geliefde ervaren we veelal eerst de confrontatie met de leegte. Achter de wand met de woorden “Herstellen verandert het verleden niet, het maakt de toekomst mogelijk.”, vind je twee stoelen. Neem plaats in één van de stoelen en ga in gedachten het gesprek aan met jouw geliefde dode. Wat had je hem of haar nog willen vertellen?


Schrijf-ritueel ‘zoekende warme woorden’
Aan de schrijftafels op het houten plein kun je een gekleurde envelop kiezen en in het groot de naam van de persoon die jij nooit wilt vergeten neerschrijven. Neem een blaadje en schrijf nog een woord of een brief aan jouw geliefde dode. Je kunt je hierbij laten inspireren door de gekozen foto of jouw ervaringen bij het ritueel van de lege stoel. Neem vervolgens een kei uit de grote cirkel keien in de koorruimte en plaats je envelop met de steen in het symboolvlak in het zand. Wist je trouwens dat de Joden in plaats van bloemen een steen bij het graf leggen als teken van hun aanwezigheid en eeuwige liefde?
 
Lichtritueel
In het midden van het symboolvlak staat de paaskaars, symbool voor eeuwig leven en liefde sterk als de dood. Licht een blauw kaarsje (de kleur van de hemel) aan deze vlam en plaats hem bij de naam van jouw geliefde.

Druk dit document af en neem het mee op jouw bezoek. 

Op zoek naar iets anders...

Voel je dat je nood hebt om iets anders te doen? Deze kerk biedt je tijd en ruimte. Neem gerust contact op met Eline Van Steenkiste indien je graag een uitgebreider herinneringsritueel met familie en vrienden wenst in de kerk.

Wil je graag een ritueel beleven in de warmte van je eigen thuis? Bekijk dan eens ons klein herinneringsritueel voor thuis. Meer info.

Een vrouw die haar zoon verloor in de corona-periode, gaf ons te kennen hoeveel deugd het doet om na weken of maanden nog eens een kaartje te krijgen met een uiting van medeleven. De eerste dagen krijg je honderden kaartjes, maar de weken daarna blijft de brievenbus leeg. De angst dat iemand vergeten wordt is niet te onderschatten groot bij nabestaanden.

Misschien kan deze herdenkingsmaand een aanleiding zijn om iemand van wie jij weet dat die een groot verlies te verwerken heeft, te schrijven.
 
 

Van 1 t.e.m. 8 november 2020, dagelijks van 13 tot 18 uur.  
 
Hartelijk welkom!