De decaloogreeks van de Poolse cineast Krzysztof Kieślowski behoort tot de top van de Europese filmkunst van de jaren tachtig van vorige eeuw. Kieslowski hervertaalt 'de tien geboden' uit de Bijbel naar vandaag. De thema’s blijven boeiend actueel. De filmtaal is magistraal.

In Decaloog 4 (1988) herkennen we de zoektocht naar identiteit in de relatie tussen  ouders en kinderen. Wanneer ben je een ouder? Wanneer 'eer' je als kind je vader en je moeder?

Decaloog 4 - Vader, moeder zult gij eren

De 20-jarige toneelstudent Anka groeit op bij haar vader Michał. Haar moeder stierf kort nadat ze was geboren. Als Michał op reis gaat vindt Anka een aan haar geadresseerde brief, die ze pas mag openen na Michałs dood. Ze opent de envelop, maar vindt in de eerste een tweede envelop met het handschrift van haar moeder waarop geschreven staat "Aan mijn dochter Anka".

De film duurt ongeveer een uur en wordt kort ingeleid.  Na de film (en een korte pauze) gaan we met elkaar in gesprek over de vorm en inhoud van de film.  In het filmgesprek focussen we op hoe we de film ervaren hebben. Koen Dekorte, coördinator van YOT, begeleidt de avond en daagt ons uit om méér te zien en ‘anders’ naar film te kijken. 

Praktisch

  • Maandag 7 februari 2022 om 20 uur
  • In de unieke, sfeervolle setting van de Magdalenakerk bij avond (Schaarstraat Brugge)
  • Projectie op groot scherm
  • Covid context: ontsmettingsgel aanwezig, voldoende afstand mogelijk (de kerk is 900 m2). Breng mondmasker mee.
  • Vooraf inschrijven niet nodig, maar waarderen we wel: via koen@yot.be 
  • Vrije bijdrage.

Deze avond is een initiatief van KWB Steenbrugge en YOT.