De kerk van Madeleine in Brugge

Welkom in de Heilige Magdalenakerk of “Madeleine”. Zo werd deze kerk vroeger al genoemd door de Bruggelingen.

Maria Magdalena is de veelzijdige vrouw uit de evangelieverhalen, levend in latere legenden, in de kunst, tot en met de roman “Da Vinci Code”.

Madeleine inspireert, ontroert, nodigt uit.

Meer weten over 'Madeleine in Brugge'? 

Doe-kerk

Madeleine in Brugge is een doe-kerk. Hier kan men schommelen, mediteren, zingen, dansen, koffie en thee drinken, schrijven... Samen of alleen. Het is een plek voor nieuwe rituelen voor jong en oud.

Madeleine houdt van passie en speelsheid.

"A little piece of heaven"

Madeleine wil een stukje hemel op aarde zijn, waar iedereen welkom is, ongeacht zijn gender, kleur, geloofsovertuiging ... en waar elk op zich een stukje hemel kan ervaren. Daarom kozen we voor de slagzin 'A little piece of heaven'.
De slagzin verwijst ook naar het originele blauwe gewelf van de kerk, dat doorheen de jaren volledig is afgeschilferd. De kleine stukjes blauw worden aan de bezoeker meegegeven als ‘little piece of heaven’. 

Madeleine verwelkomt jou in haar stukje hemel op aarde.

Nieuw, nieuw, nieuw

Sinds juli 2023 zegt Madeleine welkom met ’n nieuw logo (lees meer), ’n nieuw portaal, info via QR-codes, nieuwe audioguides en een lege ruimte voor een nieuwe toekomst (lees meer).

In Tertio verscheen een prachtig artikel over "de Openbaring". Lees het hier

Ook de zomerbar werd in een nieuw jasje gestoken. Hier kun je in juli en augustus elke dag (14 tot 20uur) terecht voor een fris drankje, een lekkere koffie en hemels gebak. 

Madeleine lanceert...

Under construction

Elk jaar ziet de kerk er anders uit. Ze is non-stop “under construction”. Dat vertelt ook haar geschiedenis: na de bouw in Engels-gotische stijl in 1853 moest deze kerk van ’n arme wijk lang wachten op een orgel, kerkmeubels en glasramen. Sinds 2002 kreeg ze nieuw leven als een kerk-laboratorium. Daarom keren bezoekers hier vaak terug.

Madeleine renoveert en experimenteert.

Audioguide

De audioguides zijn beschikbaar in 6 talen: Brugs, Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans.

De Nederlandse audioguide werd ingesproken door Bart Stouten en Sam Janssens. Voor de Brugse audioguide leenden Nico Blontrock en Niek Vanleirsberghe hun karakteristieke stemmen uit.

Ga op stap met Madeleine en beleef de kerk op een bijzondere manier.

Duur: reken ongeveer 25 minuten
Prijs: 5 euro

Het vrouwelijke krijgt ruimte

De vrouw wordt doorgaans verbonden met zachte waarden zoals dienstbaarheid/zorg, nederigheid, inlevingsvermogen,… Maar vrouwelijke waarden zijn meer dan dat: Vrouwen werken verbindend, hebben meer aandacht voor het intuïtieve, gaan sneller voorbij aan zwart-wit denken. 
Deze waarden zijn langetermijn gericht en gericht op de hele samenleving (i.p.v. op het individu). 
 
Daar herkennen wij ons sterk in.
Enkele voorbeelden